Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Χρονικό ενθρονίσεως νέου Ηγουμένου.





ΕΝΘΡΟΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΣΩΝ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ.

Ζωντάνεψε για λίγες μέρες η Μονή του Αγίου Γεωργίου Βασσών, από τους προσκυνητές και φίλους της Μονής, οι οποίοι «εκ περάτων συνέδραμον» για να συμμετάσχουν στην ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου της Μονής Αρχιμανδρίτη Καλλινίκου.

Έτσι, το πρωί του Σαββάτου 29ης Μαΐου 2010 τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής, χοροστατούντος του Προηγουμένου της Μονής Σεβ/του Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ.Ναθανήλ. Μετά το πρωινό, οι καλεσμένοι επισκέφθηκαν στο Επισκοπείο του, στο Απέρι, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ.Αμβρόσιο, τον σπηλαιώδη ναό του Αγίου Λουκά στα Άπελλα, το Λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου «Εργασία και χαρά» Όθους και το εξωκλήσι του Αγίου Ραφαήλ, στο Πίνι Βωλάδας, όπου και τους προσφέρθηκε γεύμα από την οικογένεια Ηλία και Ειρήνης Λιτού.

Το απόγευμα συμμετείχαν στον Εσπερινό της Κυριακής, στο Καθολικό της Μονής, στον οποίο και πάλι χοροστάστησε ο Σεβ.Κώου κ.Ναθαναήλ. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Απερίου, όπου και τους ενημέρωσε για την ιστορία και τη λειτουργία του Ναού ο Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. π.Μιλτιάδης Μίτσελλ, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου.

Μετά, μαζί με τους Σεβ/τους Καρπάθου κ.Αμβρόσιο, Κώου κ.Ναθαναήλ και τον νέο Ηγούμενο π.Καλλίνικο παρακάθησαν σε δείπνο στο Μέγαρο Απερίου, το οποίο παρέθεσε ευγενώς προς τιμήν τους, η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Μητροπολιτικού Ναού, ο φιλοπρόοδος Πολιτιστικός Σύλλογος «ΟΜΟΝΟΙΑ» και ο Αθλητικός Σύλλογος «ΠΡΩΤΕΑΣ» Απερίου. Εκεί τους καλωσόρισε ο Γραμματέας της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» κ.Γεώργιος Μάρκου και ο Πρόεδρος του «ΠΡΩΤΕΑ» κ.Νίκος Αλεξιάδης, ο οποίος και τους προσέφερε ένα λεύκωμα με την ιστορία του Αθλητικού Συλλλόγου, ενώ τμήμα του χορευτικού της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» ευχήθηκε στους Αρχιερείς και το νέο Ηγούμενο, με παραδοσιακούς καρπάθικους σκοπούς.

Το πρωί της Κυριακής, οι προσκεκλημένοι συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία που τέλεσε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πυλών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ.Αμβρόσιος, συμμετείχαν όλοι οι προσκεκλημένοι Ιερείς και έψαλε χορός πολλών και εκλεκτών Ιεροψαλτών.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσ. Αρχιμ.π.Συμεών Βενετσιάνος, Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Φανερωμένης Χολαργού, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στη συνέχεια προσφέρθηκε πρωινό στο Πρεσβυτέριο-«Σπίτι της αγάπης» του Ναού, προσφορά του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Πυλών «Η ΠΡΟΟΔΟΣ».
Αμέσως μετά επισκέφθηκαν το λαογραφικό σπίτι του Συλλόγου, όπου και ενημερώθηκαν για τις πολλές δραστηριότητες του Συλλόγου από την Πρόεδρό του κ.Φωτεινή Νικ. Κωνσταντινίδη, περιδιάβηκαν  τους δρόμους και τα σοκάκια του χωριού και κατέληξαν στο μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο των Πυλών, όπου και γνώρισαν τους πέντε μικρούς μαθητές του και ενημερώθηκαν από το δάσκαλο π.Καλλίνικο για τις πρωτότυπες δραστηριότητες του Σχολείου.

Το μεσημέρι, οι Σεβασμιώτατοι άγιοι Αρχιερείς, ο Ηγούμενος και οι καλεσμένοι τους παρακάθισαν σε γεύμα στο Δημοτικό Μέγαρο Πυλών, το οποίο παρέθεσε προς τιμήν τους ο Φιλανθρωπικός και Μορφωτικός Όμιλος Πυλών «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ», όπου και τους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Ομίλου κ.Γιάννης Λαχανάς.

Το απόγευμα της Κυριακής 30ης Μαΐου 2010, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ.κ. Αμβρόσιος, μετά από την 117/της 16ης Ιανουαρίου 2010 απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και σε διαδοχή του Προηγουμένου της Μονής Σεβ/του Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ.Ναθαναήλ, ενθρόνισε ως νέο Ηγούμενο της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών Καρπάθου, τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π.Καλλίνικο Μαυρολέοντα, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου και Δάσκαλο στο 1/θ Δημοτικό Σχολείο Πυλών Καρπάθου.
Στην  τελετή, που πραγματοποιήθηκε μετά την ακολουθία του Εσπερινού, χοροστάτησε ο εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίου, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος, συμπαραστατούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ.Ναθαναήλ, ο οποίος και  ανέγνωσε την Πατριαρχική Πράξη Καταστάσεως του νέου Ηγουμένου. 

Συμμετείχαν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες: οι εκπρόσωποι των Ιερών Μονών Παναγίας  Παναγίας Παραμυθίας Ρόδου π.Άνθιμος Παλαιόγλου και Μάξιμος Παναγιώτου, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου και της Ιεράς Συνοδικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Συμεών του νέου Θεολόγου Καλάμου Αττικής Ιερομόναχος π.Συμεών, π.Συμεών Βενετσιάνος, Διευθυντής του Ιδρύματος «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, π.Νεκτάριος Πόκιας, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου και υπεύθυνός του εκκλησιαστικού τηλεοπτικού σταθμού «ΘΑΡΡΙ», οι Πρωτοπρεσβύτεροι  της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς π.Ιγνάτιος Παπασπηλιόπουλος, π.Παναγιώτης Σαχτούρης, π.Γεώργιος Γεωργακόπουλος, Διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Πειραϊκή Εκκλησία», π.Φιλήμων Πόκιας, της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, ο ιεροδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος π.Καλλίνικος Γεωργακόπουλος και σύσσωμος ο κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου. Επίσης παραβρέθηκαν όλες οι τοπικές Αρχές, ο Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου κ.Μιχάλης Ερωτόκριτος, ο Δήμαρχος Καρπάθου κ.Μιχάλης Ιωαννίδης, ο Υποδιοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου κ.Γιώργος Κασσάρας, ο πρώην Υπουργός κ.Αριστοτέλης Παυλίδης, ο Καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ.Λουδοβίκος Τουρατζίδης, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Γεώργιος Νισύριος και Ιωάννης Καρίκης, πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι Δημοτικών Διαμερισμάτων, ο  Διοικητής του Τ.Ε.Καρπάθου Ταγματάρχης κ.Στυλιανός Μητσέας, εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας ο Διοικητής του 9ου Σ.Α. Επισμηναγός κ.Δημήτριος Μπατσιούρης, ο Λιμενάρχης Καρπάθου Υποπλοίαρχος κ.Παναγιώτης Διακάκης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Καρπάθου Αστυνόμος Α  κ.Εμμανουήλ Καζαμίας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Υπηρεσίας του αεροδρομίου Καρπάθου κ.Εμμανουήλ Παραγιός, πολλοί εκπαιδευτικοί, Προϊστάμενοι Δημοσίων Υπηρεσιών, Πρόεδροι και εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων και φορέων και πολλές εκατοντάδες πιστών, που κατέκλυσαν τους χώρους της Μονής.
Στο τέλος του Εσπερινού, ο εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίου, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος, έντυσε με τον ηγουμενικό μανδύα τον νέο Ηγούμενο και του παρέδωσε την ηγουμενική ράβδο. Αρχικά μίλησε ο νέος Ηγούμενος π.Καλλίνικος, ο οποίος και ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο για την μεγίστη τιμή που του έκανε,  τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ.κ. Αμβρόσιο για την αγάπη με την οποία είκοσι και πλέον χρόνια τον περιβάλλει, τον Σεβασμιώτατο Άγιο Κώου για το σημαντικό έργο, που του κληρονομεί, όλους τους κληρικούς που μοιράστηκαν μαζί τη χαρά του αυτή, όλους όσους συμπαραστέκονται και με κάθε τρόπο στηρίζουν τις  προσπάθειές του, να κρατά ζωντανό το ιστορικό και μοναδικό αυτό Μοναστήρι της Καρπάθου.
 Στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος Άγιος Καρπάθου στην ομιλία του έκανε σύντομη αναφορά στις Μονές της περιοχής της Δωδεκανήσου, «οι οποίες ως φάροι τηλαυγείς φωτίζουν το αρχιπέλαγος του Αιγαίου, μέσα στο οποίον ευρίσκεται ως κορωνίς η Δωδεκάνησός μας». Έκανε εκτενή αναφορά στον Μοναχισμό και στην πορεία της Μονής από την αρχή της αρχιερατείας του στη Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου, αναφέρθηκε στις πρώτες ενέργειές του για την επανεργοποίηση του Σταυροπηγίου από το Πατριαρχείο, καθώς και στη μετέπειτα ανακαινιστική προσπάθεια και «τους ατρύτους κόπους και μόχθους» του πρώτου ηγουμένου της Μονής και ήδη Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ.Ναθαναήλ, υπενθύμισε στο νέο Ηγούμενο τις υποθήκες του Αυτοκράτορα και Μεγάλου Στρατηγού του Βυζαντίου Νικηφόρου Φωκά προς τον Ηγούμενο της Αγιορειτικής Μονής Μεγίστης Λαύρας Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη, του συνέστησε υποταγή στον πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο και την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, του υπέδειξε «να καταθέτει εσαεί την αΐδιον ευγνωμοσύνην του προς την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικόν ημών Πατριάρχην κ.κ.Βαρθολομαίον», τον προέτρεψε να αναδείξει τη Μονή «πνευματικήν κυψέλην, κιβωτόν, λιμένα εύδιον, φάρον τηλαυγή, φωτεινόν ορόσημον, που θα φωτίζει και θα αγιάζει όσους επισκέπτονται την Μονήν και θα φεύγουν ανανεωμένοι και αναγεννημένοι» και τέλος του ευχήθηκε να πραγματοποιήσει εκείνος το νεανικό του όνειρο, «να κατορθώσει το ακατόρθωτον»,  να συναγάγει στη Μονή νέους ευσεβείς και ταπεινούς, οι οποίοι θα ενδυθούν το τριβώνιο του Μοναχού, ώστε να πάρει σάρκα και οστά ο ευλογημένος αυτός τόπος.
Το κλίμα ήταν πανηγυρικό και η συγκίνηση έκδηλη σε όλους τους παρισταμένους. Ο νέος Ηγούμενος δέχθηκε τις ευχές όλων των πιστών, δίνοντάς τους και το ενθύμιό της ενθρονίσεως, ένα βιβλίο με τον «Παρηγορητικό λόγο» του τοπικού μας Αγίου Ιωάννου του Καρπαθίου.

Αμέσως μετά προσφέρθηκε εόρτιο δείπνο σε όλους τους προσκυνητές, στη νεότευκτη Τράπεζα της Μονής. Ιερείς, ιεροψάλτες, μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Καρπάθου και του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΟΜΟΝΟΙΑ» τραγούδησαν με καρπάθικους σκοπούς και ευχήθηκαν στον νέο Ηγούμενο π.Καλλίνικο.
Την τελετή της ενθρονίσεως κάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός «ΘΑΡΡΙ» της Ρόδου και η ιστοσελίδα «www.inkarp.com».

Το πρωί της Δευτέρας όσοι παρέμειναν στο νησί επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μενετών, όπου και προσκύνησαν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και άκουσαν το ιστορικό του Ναού και μερικά από τα θαύματά της από τον Εκκλησιαστικό Επίτροπο κ.Εμμανουήλ Παραγιό.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Εκκλησιαστικό, Ιστορικό και λαογραφικό Μουσείο του Ιερού Ναού Υπαπαντής του Κυρίου Αρκάσας, όπου και ξεναγήθηκαν από τον Εφημέριο Ιερομόναχο π.Σπυρίδωνα και τον Εκκλησιαστικό Επίτροπο κ.Μιχάλη Χουβαρδά.
Με πολλή χαρά δέχθηκαν ένα δροσερό κέρασμα στο σπίτι της κ.Βενετίας Γιάννη Πιττά, κόρης του προσφάτως εκδημήσαντος αειμνήστου Εφημερίου της Αρκάσας π.Γεωργίου Κωνσταντινίδη. Γεύμα παρατέθηκε μετά στη σκιά των δέντρων στο αγροτόσπιτο της οικογενείας κ.Γιώργου και Ευαγγελίας Σπανομανωλή, στις Μενετές.
Το απόγευμα παρακολούθησαν τον Εσπερινό και την καθιερωμένη Παράκληση της Δευτέρας στην Ιερά Μονή, άκουσαν τον ψυχωφελή λογ του Πανοσ. Αρχιμ. π.Μαξίμου Παναγιώτου και συμμετείχαν στο λιτό δείπνο στην παλαιά Τράπεζα της Μονής.
Η Ιερά Μονή μας εκφράζει τις πολλές της ευχαριστίες προς την Α.Θ.Παναγιότητα, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τους Σεβασμιωτάτους Αγίους Αρχιερείς Καρπάθου και Κάσου κ.Αμβρόσιο και Κώου και Νισύρου κ.Ναθαναήλ, τους σεβαστούς πατέρες, τους χορούς των Ιεροψαλτών, τους εντιμοτάτους άρχοντες του τόπου μας, τις εκατοντάδες των προσκυνητών που έδειξαν την αγάπη τους προς τη Μονή μας, προς όσους ήρθαν στο νησί ειδικώς για την ενθρόνιση κι όσους έστειλαν ευχές και μηνύματα προς τον νέο Ηγούμενο, καθώς και στους πολλούς αδελφούς, που όλες αυτές τις ημέρες, με χαρά, ταπείνωση και θυσιαστική αγάπη εργάστηκαν στους χώρους της Μονής, για την προετοιμασία της ενθρόνισης του νέου της Ηγουμένου.
Αναφωνούμε μέσα από την καρδιά μας το «ΑΞΙΟΣ» στον νέο Άγιο Καθηγούμενο και ευχόμαστε να είναι θεοφιλής και θεάρεστος η ηγουμενία του στην Ιερά Μονή μας! Να αναδειχθεί άξιος συνεχιστής της μεγάλης παράδοσης και της σημαντικής παρουσίας, που έχει το Μοναστήρι μας, για την τοπική μας Εκκλησία και το σεπτό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

Η
ΙΕΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΗ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΣΩΝ ΚΑΡΠΑΘΟΥ



Δεν υπάρχουν σχόλια: