Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

Μοναχισμός: H ορθοπραξία της Ορθοδοξίας.

Την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013, πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγ. Γεωργίου Βασσών Καρπάθου, εσπερινή Ομιλία, από τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Μιλτιάδη Μίτσελλ, Θεολόγο, Ιεροκήρυκα, υπεύθυνο Χριστιανικής Αγωγής Νεολαίας και υπεύθυνο του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου, με θέμα: «Μοναχισμός: H ορθοπραξία της Ορθοδοξίας». 
Της ομιλίας προηγήθηκε προβολή δεκάλεπτης σχετικής με τον μοναχισμό ταινίας.

Εισαγωγικά, ευχαριστίες και το βιογραφικό του Ομιλητή παρουσίασε ο Ηγούμενος της Μονής π. Καλλίνικος Μαυρολέων. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από πιστούς. 

Ο Αρχιμ. π. Μιλτιάδης, αφού παρουσίασε την ιστορική πορεία και παρουσία του ερημητικού, αναχωρητικού και κοινοβιακού Ορθόδοξου Μοναχισμού στο Σινά, την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, αλλά και στο Άγιον Όρος τα Μετέωρα και γενικά την Ελλάδα, αναφέρθηκε στους ιδρυτές του ερημητικού και του κοινοβιακού Μοναχισμού, Μεγάλου Αντωνίου και Οσίου Παχωμιού αντίστοιχα. Έγινε εκτενής αναφορά στις παρακαταθήκες, τις συμβουλές και το υπόδειγμα πρακτικής Αγιότητας που άφησαν οι σύγχρονοι Γέροντες, π. Πορφύριος ο Διορατικός, π. Παϊσιος Εζνεπίδης, π. Ιάκωβος Τσαλίκης, π. Ευμένιος Σαριδάκης κ.α. Η πνευματική αυτή συνάθροιση διανθίστηκε και με διδακτικά περιστατικά από την ζωή των ασκητών πατέρων της Εκκλησίας μας. Ακολούθησαν ερωτήσεις από το ακροατήριο προς τον π. Μιλτιάδη, τις οποίες απάντησε με τον απλό, κατανοητό, μεστό και άρτια θεολογικό λόγο ο ομιλητής. 

Τέλος ο Ηγούμενος της Μονής π. Καλλίνικος, ευχαρίστησε τον ομιλητή π. Μιλτιάδη, και του προσέφερε την εφέστια εικόνα του τοπικού Αγίου και προστάτου του νησιού Αγίου Ιωάννου του Καρπαθίου, και άλλα δώρα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Όθους κ. Κωστής Μαντινάος – συνταξ. Δάσκαλος, ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου «Ομόνοια» Απερίου, εκπρόσωποι στρατιωτικοί του Αεροπορικού αποσπάσματος Καρπάθου, οι προϊστάμενοι των Ιερών Ναών Γεννεσίου της Θεοτόκου Μεσοχωρίου και Αγ. Αποστόλων πόλεως Καρπάθου, π. Αθανάσιος Γκότσης και π. Ιωάννης Νεραντζούλης αντίστοιχα. Ηταν πράγματι μία ωφέλιμη και πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, που θέρμανε τις καρδιές μας, στην «καρδιά» του χειμώνα, και μας έδωσε δύναμη για τον πνευματικό μας αγώνα.
                                                                                                                 Αρχιμ.Μιλτιάδης ΜίτσελλΔεν υπάρχουν σχόλια: