ΟI ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΗΝΑΣ ΑΛ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΕΜΜΑΝΟΥΛ Π. ΠΕΡΣΕΛΗΣ
ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
Στην ιστορική Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή Κωνσταντινουπόλεως, με την παρουσία μελών της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τριανταπέντε Μητροπολιτών από την Ελληνική Διασπορά και την Εκκλησία της Ελλάδος, ιερέων, διακόνων, του Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα κ. Φώτη Ξύδα, του Έλληνα Προξένου στην Κωνσταντινούπολη κ. Βασιλείου Μπορνόβα, άλλων επισήμων και πολυπληθούς εκκλησιάσματος από διάφορα μέρη της Ελλάδας, η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης, κύριος Βαρθολομαίος, απένειμε στον καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου μας, κ. Μηνά Αλ. Αλεξιάδη (από την Κάρπαθο) και στον καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου μας κ. Εμμανουήλ Π. Περσελή (από την Κάσο), σημαντικές τιμητικές διακρίσεις.
Συγκεκριμένα, στον καθηγητή κ. Μηνά Αλ. Αλεξιάδη απονεμήθηκε το Οφφίκιο του Άρχοντος Υπομνηματογράφου και στον καθηγητή κ. Εμμανουήλ Π. Περσελή το Οφφίκιο του Άρχοντος Διδασκάλου του Ψαλτήρος του Πρωτόθρονου Οικουμενικού Πατριαρχείου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
Οι απονομές έγιναν στις 10 Ιουνίου 2010, μετά τον Πατριαρχικό Εσπερινό των Ονομαστηρίων του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. Μεταξύ των ανωτάτων κληρικών παρευρίσκοντο και οι συμπατριώτες των τιμηθέντων από τα Δωδεκάνησα, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κύριος Γρηγόριος και οι Μητροπολίτες, Ρόδου κύριος Κύριλλος, Κώου και Νισύρου κύριος Ναθαναήλ και, Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κύριος Παΐσιος.
Ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μίλησε στην αρχή με ιδιαιτέρως επαινετικούς λόγους για τους δύο τιμώμενους καθηγητές και αναφέρθηκε στο πολυσχιδές έργο τους, την προσφορά τους στην Εκκλησία, την Εκπαίδευση, την Επιστήμη, τον Πολιτισμό και την Κοινωνία.
Οι καθηγητές Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης και Εμμανουήλ Π. Περσελής, ευχαριστώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ετόνισαν μεταξύ άλλων το θεάρεστο και πολύπλευρα σημαντικό εθνικό, θρησκευτικό, θεολογικό, εκκλησιαστικό, επιστημονικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο του Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου, το οποίο εξαπλώνεται σε όλον τον πλανήτη.
ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ Καθηγητή ΜΗΝΑ ΑΛ. ΑΛΕΞΙΑΔΗ
Καθηγητή Φιλοσοφικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Παναγιότατε Αρχιεπίσκοπε Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικέ Πατριάρχα κύριε Βαρθολομαίε!
Είμαι βαθύτατα συγκινημένος, αλλά και εξαιρετικά ευτυχής, γιατί βιώνω απόψε εδώ, στην ιστορική Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή Κωνσταντινουπόλεως, ένα από τα πιο σημαντικά και ευχάριστα γεγονότα της ζωής μου. Και εννοώ ασφαλώς τη χειροθεσία μου, εκ μέρους Σας, του Πατριάρχου του Γένους, σε Άρχοντα Οφφικίαλο του Πρωτόθρονου Οικουμενικού Πατριαρχείου, που εδρεύει στο «πολύτιμο διάδημα του μεσαιωνικού ευρωπαϊκού πολιτισμού», τη Θεομητοροσκέπαστη Πόλη.
Είναι για μένα μεγάλη τιμή και διακεκριμένο προνόμιο το γεγονός ότι συγκαταλέγομαι πλέον μεταξύ των μελών του Τιμημένου Σώματος των Αρχόντων του Πάνσεπτου Οικουμενικού Θρόνου και η χειροθεσία μου έγινε από την Παναγιότητά Σας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κύριο Βαρθολομαίο, με την πληθωρική παρουσία στα παγκόσμια εκκλησιαστικά δρώμενα. Γι’ αυτό, Σας παρακαλώ, Παναγιότατε, να δεχθείτε τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου, τον βαθύτατον σεβασμόν και την άπειρη ευγνωμοσύνη μου.
Παναγιότατε,
Παρακολουθώ, από την, θείᾳ εμπνεύσει, ιστορική εκλογή Σας στον Οικουμενικό θρόνο της βασιλίδας των Πόλεων, το μεγάλο, ιδιαίτερα σημαντικό και πολύπλευρο εθνικό, θρησκευτικό, θεολογικό, εκκλησιαστικό, επιστημονικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο Σας, που εξαπλώνεται σε όλον τον πλανήτη. Γνωρίζω τον αγώνα και τη δράση Σας για την ενίσχυση των θεσμικών λειτουργιών της οικουμενικής δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου, τη σύσφιγξη των σχέσεων των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών μεταξύ τους, αλλά και τη Μητέρα Εκκλησία, την προώθηση του διαλόγου με άλλες χριστιανικές Εκκλησίες, τις πολύχρονες προσπάθειές Σας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και το γεγονός ότι, επί των ημερών Σας, το Πρωτόθρονο Πατριαρχείο ακτινοβολεί στην Πόλη και την Οικουμένη. Παράλληλα γνωρίζω ότι έχετε αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα για το περιβάλλον, οργανώνοντας διεθνή συνέδρια, ημερίδες και διαλέξεις, με παγκόσμια απήχηση. Στα ευεργετήματα αυτά που επιτελείτε, θα ήθελα και εγώ να συμβάλω με όσες δυνάμεις διαθέτω.
Η καταγωγή μου είναι από τη νοτιοανατολική εσχατιά του Αρχιπελάγους, την ακριτική, αλλά ιστορική και λαογραφικότατη Κάρπαθο, η οποία, μαζί με τα άλλα «Δροσοδωδεκάνησά» μας, για να θυμηθώ τον εθνικό μας ποιητή Κωστή Παλαμά, ανήκει στην Πατριαρχική δικαιοδοσία Σας και υπερηφανεύεται γι’ αυτό. Την Κάρπαθο άλλωστε ετίμησαν (και τιμούν) μεγάλα αναστήματα Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με σπουδαία εκκλησιαστική, θρησκευτική και κοινωνική προσφορά. Αλλά και εδώ στη Βασιλεύουσα έζησαν πολλοί και διακεκριμένοι συμπατριώτες μου, όπως ο ιδρυτής και θεμελιωτής της Καρπαθιακή ς Ιστορίας και Λαογραφίας Μιχαήλ Γ. Μιχαηλίδης - Νουάρος (1877-1954), που διετέλεσε καθηγητής (για πολλά χρόνια) στη Ροβέρτειο Σχολή, και, για ένα μικρό διάστημα, ο ιερέας παππούς μου Μηνάς Αλεξιάδης (†1934). Και θυμάμαι πάντα, από τα μαθητικά μου χρόνια στο νησί, ότι στον «Ζωγράφειον Αγώνα» του 1891, το περιοδικό του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως, δημοσιεύθηκαν τα πρώτα λαογραφικά θέματα της Καρπάθου.
Όλοι οι Δωδεκανήσιοι Σας τιμούμε, Σας αγαπούμε και Σας σεβόμαστε, αναγνωρίζουμε το σπουδαίο έργο που επιτελείτε και είμαστε πάντοτε στο πλευρό Σας. Γι’ αυτό δεχθήκαμε, με χαρά και ευχαρίστηση, την έκδοση του επιστημονικού και θρησκευτικού περιοδικού συγγράμματος των Επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου «Δωδεκάνησος», το οποίο, με την προσωπική Σας καθοδήγηση, έγινε ήδη το λαμπρό όργανο, που θα γράψει τη δική του ιστορία στα Δωδεκανησιακά Γράμματα.
Παναγιότατε!
Σας απευθύνω και πάλιν, εκ βαθέων, και με τον πρέποντα σεβασμόν, τις θερμές ευχαριστίες μου και τις οικογενειακές ευχές, της συζύγου μου, δασκάλας Ευδοξίας Μελά-Αλεξιάδη και των τριών τέκνων μας για τα Σεπτά Ονομαστήριά Σας και προσεύχομαι στον Τριαδικόν Θεό να Σας διαφυλάττει υγιέστατον, να Σας χαρίσει «μακρότητα ημερών» για τη θεάρεστη διαποίμανση της Οικουμενικής Ορθοδόξου Χριστιανοσύνης και Εκκλησίας.
ΜΗΝΑΣ ΑΛ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ
ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Π. ΠΕΡΣΕΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΟΦΦΙΚΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΤΟΥ ΨΑΛΤΗΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ Κ.Κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΤΗΝ 10η ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΒΑΛΟΥΚΛΗ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ)
Κατ’ αρχάς θα ήθελα να εκφράσω το βαθύ μου σεβασμό, την απεριόριστη εκτίμησή μου και τις θερμές μου ευχαριστίες προς το πρόσωπό Σας, Παναγιώτατε Οικουμενικέ Πατριάρχα, κ.κ. Βαρθολομαίε, για την εξαιρετική τιμή που μου επιφυλάξατε να μου απονείμετε απόψε τον παλαιό τίτλο του Άρχοντος Διδασκάλου του Ψαλτήρος και να με συμπεριλάβετε στην εκλεκτή χορεία των εντιμολογιοτάτων οφφικιάλων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.
Η τιμή αυτή θεωρώ ότι αυξάνει τις υποχρεώσεις μου απέναντι στο δεδομένο σεβασμό και την αγάπη που τρέφω στο μακροχρόνιο ιστορικό θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ασφαλώς στο σεβαστό πρόσωπό Σας.
Χρόνια τώρα, Παναγιώτατε, παρακολουθώ τις δραστηριότητες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο, με την χαρισματική και φωτισμένη ηγεσία Σας, έχει επιτύχει ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο σε τομείς που προάγουν την εδραίωση και το σεβασμό της Ορθοδοξίας ανά την οικουμένη.
Η μεθοδική, εμπεριστατωμένη και πάντοτε επίκαιρη παρέμβασή Σας στο σύγχρονο παγκόσμιο πνευματικό προβληματισμό, καθιστά πλέον την Ορθοδοξία υπολογίσιμο θρησκευτικό παράγοντα σε διεθνές επίπεδο.
Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος με υπέρ 35ετή υπηρεσία και με ενεργό συμμετοχή στον παιδαγωγικό και θεολογικό διάλογο και προβληματισμό, οφείλω να υπογραμμίσω την πρωτοπόρο συμβολή του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, μεταξύ άλλων, στα θέματα της οικολογίας και του διαχριστιανικού και διαθρησκειακού διαλόγου. Τα θέματα αυτά έχουν ήδη τύχει θετικότατης αποδοχής εκ μέρους πολλών Ορθοδόξων και μη Θεολογικών Σχολών ανά την οικουμένη, και με χαρά διαπιστώνω ότι προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον στους φοιτητές και τις φοιτήτριες των εν λόγω ιδρυμάτων. Εύχομαι σύντομα να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης για να συνεχίσει και να επαυξήσει σε ακαδημαϊκό επίπεδο αυτό το ελπιδοφόρο πνεύμα!
Ως Δωδεκανήσιος την καταγωγή —κατάγομαι από το ακριτικό νησί της Κάσου— θα πρέπει να σημειώσω ότι αισθάνομαι ευτυχής που η Εκκλησία της Δωδεκανήσου —αναπόσπαστο τμήμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου— παρουσιάζει την περίοδο που διανύουμε μια σημαντική πρόοδο στον πνευματικό τομέα. Τούτο οπωσδήποτε οφείλεται στη χειροτονία νέων και άξιων Μητροπολιτών που —μαζί με τους παλαιούς και υπό τη δική Σας πάντοτε πολύτιμη επίβλεψη και συνεργασία— αποτελούν πρότυπα εκλεκτής ποιμαντορικής διακονίας.
Τελειώνοντας, Παναγιώτατε, θα ήθελα να Σας ευχηθώ εκ βάθους καρδίας με την ευκαιρία της αυριανής ονομαστικής Σας εορτής —μαζί με τη σύζυγό μου που είναι παρούσα σ’ αυτή τη σημαντική στιγμή της ζωής μου— να ζήσετε και να μακροημερεύσετε επ’ αγαθώ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας.
Ευχαριστώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου